mandag den 24. september 2018

Keramikkens historie

Keramikken kan ikke siges at være blevet opfundet et bestemt sted, da den opstod forskellige steder i verden. Den ældste kendte keramik stammer fra orienten, i Japan og det kan dermed formodes, at det var her at keramikken først opstod. 
Det var i den såkaldte Jomokultur i Japan, at det første keramikarbejde er blevet fundet, og de ældste genstande fundet har været i form af kar til opbevaring af fx mad. Det var dog ikke kun i orienten at keramikken opstod, da man også har fundet keramik uafhængigt af dette fra Sydamerika. Her menes nylige fund at bevise, at de første tegn er kommet fra Columbia, hvor man tidligere troede, at det var Ecuador, der var de første.
Det var dog i orienten, at den udviklede sig hurtigst, da man først langt senere begyndte på pottermageri i Amerika. Den ældste keramik genstand er dateret tilbage til før 10.000 f.kr.. Det var dog først 4.000 år senere at keramikken for alvor slog igennem, og blev begyndt at blive brugt på konstant basis. 

En tur ned ad keramikkens memory lane

Keramikkens kunst blev udbredt fra Den nære orient til Grækenland hvorfra den spredte sig gennem Sydeuropa til Spanien og Sydfrankrig. Det var i oldtiden, at keramikken begyndte at sprede sig i Europa og den ældste keramik fundet på kontinentet var i Grækenland ca. 7000 f.kr.. 
Det var især i landende omkring middelalderen, at den slog igennem i Oldtiden, og det var her at fundamentet for keramikkunsten i resten af Europa blev grundlagt. Den bredte sig til balkan området, og i bronzealderen blev en meget stor opfindelse gjort: Drejeskiven. Den blev dog ikke udbredt nord for alperne før bronzealderens afslutning. Det var især Italien og Grækenland, der var forgængere indenfor keramikken og det var på Kreta og i Thessalien, at det blev fremstillet på livet løs. 
Romertidens varmeovne blev brugt langt op i middelalderen som et meget vigtigt instrument indenfor keramikken. Dette er et godt billede af Romerigets hurtige udvikling indenfor keramikken, og det var også i Italien, at man senere skulle se et gennembrud på området. Renæssancen bød også på udvikling inden for keramikken, hvor tinglasering af keramikprodukter kunne bruges til at fortælle historier om mytiske slag og stor begivenheder. 
1800-tallet
Det vi kender som apotekerkrukker blev også opfundet som et resultat af Renæssancens gennembrud. Så snart vi kommer forbi 1800-tallet kender vi historien om, hvordan industrialiseringen betød, hvordan keramikken i stedet blev produceret på fabrikker. En masseproduktion, som med alt andet sænkede priserne på og specialisterne mistede meget af deres marked. Det kom dog endnu en udvikling i slutningen af 1800-tallet hvor billedkunstnerne begyndte at overføre deres fantastiske malerier til keramikken. Hvilket som resultat gav udsøgte vaser, der kom til at stå i høj kurs. 
1900-tallet
I slutningen af 1900-tallet kom reaktionen dog på industrialismen, hvilket betød en tilbagegang til gamle dyder, hvor det igen er blevet populært, at købe keramik hos de små værksteder. Man var i starten stærkt inspireret af keramikken fra oprindelsesstedet i orienten, men senere hen blev kunsten "frigivet" med henblik på at få udviklet yderligere indenfor den oldgamle kunstart. 

Førende danske keramikere

Meget lidt af denne artikel har omhandlet vores egne evner som danskere. For vi har faktisk flere dygtige keramikere, der er i stand til at lave flotte og kreative værker. Charlotte Thorup, Louise Birch, Steen Ipsen og Lars Rank er fire af de førende i Danmark. 
Sidstnævnte har en hjemmeside på Rank.dk hvor du kan se alt hans keramik, som rummer alt fra vaser, til smykker, service og pyntegenstande.
Tilbage i historien var det helt utænkeligt at salget kunne ske via hjemmesider og webshops. Her foregik det på markeder og i byen. Det er et klart eksempel på hvor eksplosivt teknologien og e-handlen udvikler sig. Så må alle brancher og kunstarter følge med. 
Hvis du gerne vil have mere keramik ind i hjemmet kan vi anbefale dig at tjekke Lars Ranks produkter, eller disse søde fuglebade til udelivet. Begge steder med det karakteristiske kreative og smarte design.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar