mandag den 24. september 2018

7 tips til at undgå en forårs influenza

De fleste kender det. Foråret er på vej, solen skinner lidt længere, det er lysere om morgenen, frostgraderne melder sin ankomst sjældnere, men i stedet for at være ude og nyde de lysegrønne blade og fuglefløjt, ligger du syg der hjemme med influenza. 
Forårsinfluenza rammer hårdt, og er en epidemi først i gang, kan det være svært at styre uden om. Foråret er på vej nu, og derfor er det en god idé at tage sine forholdsregler for at undgå at blive nedlagt af sygdom. Her er der derfor nogle gode råd til hvordan du undgår at blive smittet.

Håndhygiejnen betyder alt

Først og fremmest er det en gid håndhygiejne, der kan hjælpe dig med til at styre uden om influenzaen. Der er flere forskellige symptomer, blandt andet feber, hoste, hovedpine, træthed, manglende appetit, løbende næs, øm hals og eventuelt hoste. Influenza smitter via luften, så du kan godt blive syg bare ved at være i nærheden af en smittet, men i særdeleshed smitter virussen gennem hals, næse og øjne via snot og spyt. 
Derfor er det rigtigt vigtigt at vaske hænder ofte. Inden du spiser, efter toiletbesøg og hvis du har været uden for på offentlige steder, er det altid en god idé at vaske hænder. Især hvis du har været sammen med en smittet, eller hvis du selv hoster eller nyser, er det vigtigt at holde en god håndhygiejne.

7 gode råd

Udover at vaske hænder, er der også en række andre gode råd, for at undgå at blive syg.
1. Husk det varme overtøj. Rigtig mange forhaster sig til at smide vinterjakken, når foråret er på vej. Det betyder, at mange går for koldt klædt og derfor bliver syge. Selvom solen skinner, kan der stadig godt være frostgrader og hård kulde, husk derfor at beholde vintertøjet på indtil det rent faktisk bliver varmere i luften.
2. Nys og host i din albue. Er du begyndt at enten nyse eller hoste, kan du måske være smittet. I så fald er det vigtig, at du ikke hoster i dine hænder eller ud i luften og dermed spreder sygdommen til andre, der stadig er raske.
3. Sov rigeligt. Det er dit immunforsvar, der skal beskytte din krop imod virusser, som gør dig syg, derfor er det vigtigt at opbygge et godt et af slagsen. Det er godt for dit immunforsvar at få sovet rigeligt, gå derfor tidligt i seng, hvis du skal tidligt op, og har du haft en hård weekend eller en travl uge, er det vigtigt at få sovet ud. 
3. Stress af. Ligesom for lidt søvn kan stress også være med til at nedbryde dit gode immunforsvar. Derfor er det ikke kun nok at få sovet ud efter en travl uge, men også at slappe af. Husk at bruge noget af din tid på noget afslappende og behageligt, og sig nej til begivenheder, hvis du egentlig ikke kan presse det ind i din allerede fyldte kalender.
Se også: 7 tips til at tabe sig i 2016
4. Nyd solen og tag ekstra D-vitamin. Det er fra solen, vi får den nødvendige D-vitamin, som er med til at holde os raske og i vinterhalvåret får du ikke lige så mange af solens varme stråler som om sommeren. Derfor kan du tage ekstra D-vitamin og sørge for at komme ud – med rigeligt tøj på – når solen skinner. Gå eventuelt en lang tur når vejret er godt. 
5. Skær ned på røg og alkohol. Det skader dit immunforsvar, hvis du enten ryger eller drikker for meget. Hold dig helt fra cigaretter og overhold Sundhedsstyrelsens anbefaling om maksimum 7 genstande om ugen til kvinder og 14 til mænd.
6. Spis varieret. Det er ikke kun D-vitamin, som det er vigtigt at få nok af, men også protein, zink og andre vitaminer. Det får du blandt andet ved at sørge for at spise varieret og vide, hvilken mad, der har de forskellige egenskaber.
7. Bliv vaccineret. Især ældre personer kan en influenza ramme hårdt, og derfor er det en mulighed at få en vaccination hos din læge, der forebygger mod sygdommen, hvis du er enten over 65, lider af en sygdom eller er gravid og dermed er i risikogruppen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar