mandag den 24. september 2018

Hvad er et dannet menneske?

Tænker du nogle gange over om du er et dannet menneske? Eller hvad der overhovedet ligger i begrebet. For der er mange opfattelser af, hvad det egentlig vil sige og Informationsbasen kommer derfor med vores egen definition i denne artikel. 
Derudover ser vi nærmere på hvordan du selv kan blive et dannet menneske, efter de danske standarder. 

Vores definition på dannelse

Et dannet menneske er en person som er velopdragen, troværdig og ikke mindst en grundlæggende viden om elementære faglige områder og om hvordan man bør opføre sig. Dannelse kommer bedst til udtryk, når forskellige kulturer, værdier og levestandarder mødes. Her er det dannede menneske i stand til at fungere, tale med og forandre sig hvis nødvendigt.
Som du kan læse på Wikipedia, taler man både om den faglige og sociale dannelse. Vi forstår hvorfor man ønsker at opdele de to områder, men omvendt er det vigtigt at se det som en helhed. 

Om vejen mod dannelse

Man siger at mange veje fører til Rom og det samme gælder for dannelsen. Det kan være igennem uddannelsen, via gymnasium og universitet. Eller det kan være et mellemophold på efterskole, hvor du både får styrket dine faglige og sociale evner. 
Rigtig mange unge anvender efterskolen med stor succes, men med mange formål. Det kan være for at få en pause fra den "normale" skole, samtidig med man bliver modnet som person. Eller det kan være for at få mange nye venner og styrke ens faglige niveau i samme forbindelse. 
Det vigtigste er at lære en masse gennem uddannelsessystemet og indgå i sociale relationer, hvor du lærer om de helt basale mekanismer blandt mennesker, og hvordan du selv bør opføre dig. For dannelse handler ligeledes om at kende sig selv. 
Læs også: 5 grunde til et efterskoleophold

Anbefaling: Tag på efterskole eller udlandsophold

Informationsbasen vil anbefale to ting til unge, der gerne vil blive mere modne og samtidig have en oplevelse for livet. Enten tage på efterskole, eller på et udlandsophold. Det kan være en rejse på 4-6 måneder, hvor man lærer verden og det at stå på egne ben. Eller det kan være i forbindelse med uddannelsen, hvor man studerer 6 måneder i udlandet. 
Efterskolen vil typisk ske skridtet tidligere, altså inden du tager på gymnasium, HTX og lignende. Her kan der dannes venner for livet, sociale erfaringer og du lærer virkelig at stå på egne ben. Endda på et tidspunkt, hvor mange unge har været vant til konstant pleje og hjælp fra forældrene. 
Begge ting lærer dig en masse som mennesker og for unge, der ikke følger sig helt parate, er det et fantastisk supplement til at blive mere dannet - såvel fagligt, som socialt og menneskeligt.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar